הנזק באכילת זרעי פשתן וסרטן
לדברי ד"ר ג'יי, שני הצמחים הפיטואסטרוגניים המובילים הם זרעי פשתן ופולי סויה – וללא ספק. הוא מתייחס למחקר שבו חוקרים ניתחו למעלה מ-100 צמחי מזון עבור תכולת פיטואסטרוגן. כדי לשים את זה בהקשר, הוא קובע שתצטרך לאכול 10,000 כוסות שעועית שחורה כדי לקבל את אותה כמות של פיטואסטרוגנים מכוס אחת של פולי סויה… אבל הפשתן גרוע כמעט פי 4 מסויה. צירפתי טבלה מהספר שלו שמראה את ההשוואה.

לדברי ד"ר ג'יי, אסטרוגניות מעוררות דאגה גם מכיוון שיש להן השפעה מתמשכת על הבריאות – ברגע שהורמונים מתחברים לקולטנים בגוף שלך, הם מפעילים תגובות שיכולות להימשך בין מספר שעות לימים. הוא כותב שאסטרוגניות עלולות לגרום לחוסר תפקוד של המערכת החיסונית על ידי בלבול תאי החיסון שלנו, לגרום להם לתקוף חלקי גוף בריאים ובמקביל למנוע מהם להילחם בחומרים מזיקים כמו חיידקים ווירוסים. זה מוביל לאלרגיות, הפרעות עור, מחלות אוטואימוניות ואפילו סרטן. אז זה יעזור לחבר שלך להיות מודע לזה.
הוא מציין כי אסטרוגניות עלולות לגרום לסרטן מכיוון שהם נצמדים לקולטנים שנקשרים לאחר מכן ישירות ל-DNA, ועלולים לגרום לנזק. הוא מסביר שסרטן מתרחש כאשר נזק ל-DNA מביא למוטציה אחת או יותר בגנים המשפיעים על גדילת והתפתחות תאים
לדעתו האישית, "אם הייתי בסיכון חיסוני ויש לי סרטן, לא הייתי מסתכן בפגיעה בהחלמה שלי על ידי צריכת זרעי פשתן – זה פשוט לא שווה את זה."
זרעי פשתן מכילים גם את הסוג הלא נכון של אומגה 3 – ALA, אשר צריך להפוך על ידי הגוף ל-DHA, כדי להיות בעל תועלת בריאותית כלשהי. רובנו לא יכולים להמיר אותו ביעילות. ד"ר ג'ורג'יה אדה, דנה גם בעובדה שזרעי פשתן מייצרים ציאניד בספרה; "Change your Diet, Change You Mind" (עמ' 212), והיא מציעה שחשיפה חוזרת לכמויות קטנות אפילו לאורך זמן, עשויה להשפיע על בריאות המיטוכונדריה שלנו. .
למה זרעי פשתן לא טובים לנו?
זרעי פשתן נחשבים על ידי רבים כ"מזון על" בזכות תכולת הסיבים והשומנים אומגה-3 שבהם. עם זאת, תזונאים מובילים בתזונה הקטוגנית והמטבולית מזהירים מפני הסכנות הפוטנציאליות בזרעי פשתן, במיוחד בהקשר של עיכול ורעילות. אז האם באמת כדאי לצרוך זרעי פשתן, או שעדיף להימנע מהם לחלוטין?
1. רעלנות אפשרית – הציאניד בזרעי הפשתן
זרעי פשתן מכילים גלוקוזידים ציאנוגניים אשר מתפרקים בגוף ומשחררים ציאניד – רעלן מסוכן במינונים גבוהים.
אמנם כמויות הציאניד הן לרוב נמוכות, אך צריכה מוגברת עלולה להוות סיכון.
100 גרם של זרעי פשתן יכולים להכיל כמויות ציאניד שמוגדרות כגבוהות על פי ארגוני בריאות.
אנשים בעלי רגישות מטבולית עלולים להיפגע עוד יותר, ולכן זהו סיכון שאי אפשר להתעלם ממנו.
2. סיבים – לא תמיד בריאים כמו שחושבים
רופאי תזונה קטוגנית כגון ד"ר קן ברי וד"ר שון בייקר מדגישים כי עודף סיבים אינו הכרחי לבריאות, ואף עלול להזיק:
הסיבים בזרעי פשתן עלולים לגרום לתסמינים במערכת העיכול כגון נפיחות, גזים ועצירות.
במצבים של מעי רגיז או בעיות עיכול, הוספת סיבים עשויה להחמיר את הבעיה.
גישה נטולת סיבים לחלוטין, כמו בתזונה קרניבורית, הוכחה כמסייעת לבריאות המעיים ושיפור תהליכים מטבוליים.
3. חמצון שומנים – האם האומגה-3 באמת טובה?
זרעי פשתן מכילים אומגה-3 בצורת ALA (חומצה אלפא-לינולנית), אך ישנם כמה אתגרים:
הגוף ממיר ALA בצורה לא יעילה ל-EPA ו-DHA, חומצות האומגה-3 הפעילות. ALA נוטה להתחמצן בקלות בתנאי חום, אור ואחסון ממושך – מה שעלול להוביל לצריכת שמנים מחומצנים שמזיקים לגוף.
מקורות אומגה-3 איכותיים כמו דגים שומניים או בשר בקר שגדל במרעה הם אופציה טובה ובריאה יותר.
4. אנטי-נוטריינטים – פגיעה בספיגת מינרלים
זרעי פשתן מכילים פיטטים וחומרים מעכבי אנזימים אשר מפריעים לספיגת מינרלים חשובים כמו ברזל, סידן ומגנזיום.
בתזונה קטוגנית, שחשובה בה האיכות התזונתית של כל מזון, נוכחות אנטי-נוטריינטים מהווה חסרון משמעותי.
עלול להוביל לתת-ספיגה של מינרלים, במיוחד באנשים עם מחסורים תזונתיים קיימים.
5. ההשפעה ההורמונלית של פשתן
זרעי פשתן מכילים פיטואסטרוגנים אשר מחקים את פעילות האסטרוגן בגוף:
אצל אנשים עם חוסר איזון הורמונלי, השפעה זו עלולה להחמיר את המצב.
צריכה כרונית של פיטואסטרוגנים עשויה להשפיע על בריאות מערכת הרבייה ולהפריע לתהליכים הורמונליים תקינים.
האם כדאי להימנע מזרעי פשתן?
המלצות מובילים בתזונה קטוגנית קוראות להימנע מצריכת מזונות כמו זרעי פשתן. הסיבות כוללות:
> רעלנות פוטנציאלית מציאניד.
> השפעות מזיקות של סיבים על העיכול.
> בעיית החמצון של שומני אומגה-3 מסוג ALA.
> הפרעה לספיגת מינרלים וההשפעות ההורמונליות של פיטואסטרוגנים.כדי לתמוך בבריאות מטבולית ואיזון הורמונלי, עדיף להתמקד במזונות טבעיים, נקיים ומזינים כמו בשר בקר, דגים שומניים, ביצים ושומנים איכותיים מהחי.
המלצות נוספות למקורות תמיכה:
ד"ר קן ברי – יתרונות של תזונה דלת סיבים.
ד"ר שון בייקר – תזונה קרניבורית ובריאות מערכת העיכול.
מחקרים על רעילות ציאניד – NutritionFacts.org.